Islamitisch cultureel centrum in Nederlands polderlandschap

Geplaatst op Geplaatst in Algemeen

In Bergschenhoek heeft het Islamitisch Cultureel Centrum Lansingerland (ICCL) zijn deuren geopend. Het multifunctionele gebouw, dat onder meer een moskee huisvest, weerspiegelt op eigentijdse wijze zijn godsdienstige identiteit binnen Nederlandse context. Het ontwerp is gemaakt door Theo Verburg Architecten.

Naast de moskee bevinden zich in het gebouw onder andere een bibliotheek, bestuursruimte en ruimtes voor onderwijs, evenementen en ontmoeting. De uitdaging was om deze veelzijdigheid te verenigen met de serene en religieuze aard van het gebouw, meldt het architectenbureau.

Het vierkant, dat de basis vormt van de geometrische patronen binnen de islamitische architectuur, bood de oplossing. Ook in het ICCL is het gebruikt als basisvorm, van zowel de functionele structuur als de esthetische schil.

De structuur bestaat uit twee afzonderlijke vierkante grondvlakken van 16,8 x 16,8 meter. Het ene vierkant is bestemd voor de moskee, het andere voor algemene functies zoals de multifunctionele ruimten, activiteitenruimten en klaslokalen.

Beide bouwvolumes zijn verbonden door een logistieke zone voor ontsluiting en verkeer. Een wokkeltrap midden in deze zone scheidt op een eenvoudige manier de verticale routing van de vrouwen en de mannen. Ook ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik (bibliotheek, sanitaire voorzieningen en bergingen) zijn opgenomen in de kernzone.

Herkenbare uitstraling
Waar de structuur vooral functioneel is, geeft de schil het gebouw zijn herkenbare uitstraling. De schil bestaat uit betonnen elementen van 2,4 x 2,4 meter met een raster van 1,2 x 1,2 meter. Elk raster is een vierkant ‘puzzelstukje’ van een sterrenpatroon. De puzzel valt in elkaar door de betonnen stukken naadloos aan te sluiten, meldt door Theo Verburg Architecten.

Het beton vormt een middel om de islamitische bouwkunst te verenigen met het robuuste Nederlandse polderlandschap. Ook de plek van de moskee verbindt de twee werelden: achter een dijk, gelegen op een terp 1,2 meter boven het maaiveld is de moskee precies georiënteerd op Mekka.

Op een lager schaalniveau vervult het ICCL eveneens een brugfunctie. Het ligt aan de rand van de toekomstige wijk Wilderszijde, het vormt het sluitstuk van een reeks bijzondere gebouwen en het staat als blikvanger naast een belangrijke loop- en fietsbrug die de moskee verbindt met andere wijken en kernen in de regio Lansingerland.

Alzijdigheid
Het gebouw zelf wordt vanaf een plein via betonnen trappen en een hellingbaan ontsloten. Twee gelijkwaardige hoofdentrees versterken zijn alzijdigheid. In combinatie met zijn strategische ligging en verfijnde verschijningsvorm onderstrepen de transparante entreepartijen de toegankelijkheid van het gebouw.

Het ICCL is in februari officieel geopend.